Home Duke Ellington Orchestra, Manhattan Transfer şi managementul talentelor
Home »
Nov 15th, 2011 Comments: 0

Duke Ellington Orchestra, Manhattan Transfer şi managementul talentelor

Am avut privilegiul săptămâna aceasta să ascult live două din cele mai bune concerte de anul acesta din Bucureşti. Deşi pe The Duke Ellington Orchestra îi mai văzusem de două ori, bucuria pe care mi-a făcut-o muzica lor nu a fost una mică. Iar cei de la The Manhattan Transfer, pentru că nu-i mai văzusem niciodată (erau pentru prima dată în România) mi-au făcut o impresie atât de bună, peste aşteptări… De ce? Vârsta celor 4 membri ai formaţiei este cuprinsă între 57 şi 69 de ani! Talentul lor? Unul monumental! Ce au oferit ei pe scenă? Profesionalism memorabil, bucuria de a cânta o muzică ce le plăcea şi de a o împărtăşi cu publicul.

Uitându-mă la ei pe scenă şi fiind pur şi simplu uluită de ceea ce vedeam şi ascultam nu am putut să mă opresc la a reflecta ceea ce înseamnă, cu adevărat, talent.

Şi pentru că se vorbeşte în organizaţii atât de mult despre nevoia unui management al talentelor care să corespundă nevoilor şi obiectivelor şi, de fapt, nu există o definire clară a ceea ce însemnă talent într-o organizaţie şi cum se face aşa zisul management al lor, m-am gândit să pornesc de la origine, pentru că asta aveam „for real” în faţa mea: TALENTE.  Cu adevărat, talente.

Cum le-aş defini aceste talente: Persoane care au nişte abilităţi artistice speciale pe care au ales să şi le cultive prin multă muncă şi expunere la provocări (spectacole, concursuri) şi la alte talente de la care au fost dispuse să înveţe. Factorul principal diferenţiator al lor este PASIUNEA cu care performează.

Ce am văzut acolo aplicat ca principii şi metode de management al talentelor care au capacitat nişte „întrepinderi” să producă valoare pe o perioadă mai mare de 40 de ani (de când au lansat primul album cei de la The Manhattan Transfer) sau 88 de ani (când s-a înfiinţat The Duke Ellington Orchestra):

  • Talentele unei organizaţii împărtăşesc valori comune (tuturor le plăcea muzica pe care o cântau, iar profesionalismul şi calitatea sunetelor erau o premisă pe la care nici unul nu ei nu era dispus să o încalce)
  • Spiritul de echipă – cei 4 membri ai The Manhattan Transfer sunt în aceeaşi formulă de 33 de ani!!! Imaginează-ţi în organizaţia ta o echipă de 4 oameni care să reziste împreună 33 de ani. Ţi se pare posibil? Se pare că talentele reale pot asta! Cum? Nu ştiu nici eu: probabil prin toleranţă şi, probabil, pentru că fiecare din ei are încă ce învăţa de la ceilalţi şi asta e important pentru ei.
  • Individul este la fel de important ca şi echipa – poate şi acesta este un răspuns la întrebarea dinainte. Fiecare melodie şi concert sunt aranjate de asemenea manieră să scoată în faţă la solo fiecare membru al trupei (la ambele formaţii am văzut asta). Ego-ul fiecărui talent trebuie să fie satisfăcut, altfel nu ai şanse să scoţi tot ce e mai bun din el, pe termen lung. Mai mult fiecare membru îşi poate crea propriile lui proiecte, albume.
  • Responsabilitatea faţă pe propriul talent, dar şi faţă de ceilalţi membrii ai echipei. Erau conştienţi de talentul lor şi au fost disciplinaţi în a şi-l cultiva o viaţă, au avut grijă de propriul corp, având grijă în acelaşi timp să nu se îmbolnăvească pentru că toţi membrii echipei ar fi afectaţi personal dacă vreun concert este anulat din cauza lui.
  • Respectul pentru public (clienţi) este unul evident şi se manifestă prin comunicare permanantă.

Ca şi metodă de management ce am remarcat la dirijorul The Duke Ellington Orchestra că avea grijă absolut de fiecare dată când un membru al orchestrei încheia un solo să îi menţioneze numele astfel încât acesta să îşi primească propria lui porţie de apreciere prin aplauzele publicului

Acum, ca şi reflecţie, paralela cu propria organizaţie poţi să o faci singur(ă), mă întreb însă aşa cum Britney Spears este mai cunoscută şi mai bine plătită decât astfel de talente incomensurabil mai valoroase, talentele din organizaţia ta sunt oare cele care seamănă cu profilul descris mai sus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>